Wykonanie
kwi 5th
Bagietki na zakwasie – palce lizać!Przepis na te wyjątkowo pyszne
bagietki znaleźliśmy na stornie www.moja-piekarnia.pl. Korzystamy z niego bardzo często, ponieważ o tych bagietkach na pszennym zakwasie można powiedzieć tylko jedno: palce lizać! Nie jesteśmy w stanie lepiej oddać ich chrupkości, puszystości i smakowitości. Oto nasze, krojone zaraz po wyjęciu z pieca i zajadane na gorąco:
Dzień wcześniej, wieczorem zagniatamy tzw. „ bigę ” czyli wstępne, jasne ciasto na
bagietki, a oto jej składniki:- 50g zakwasu pszennego,- 100g
mąki pszennej tortowej,- 65g letniej
wody.Składniki zagniatamy w dużym pojemniku na gęste, jednolite ciasto i odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godzin (na noc) w ciepłe miejsce (30-35 stopni).
Nazajutrz rano zabieramy się za wyrabianie ciasta właściwego, na które składają się:-115g bigi,- 195ml letniej
wody,- 1 łyżka
miodu (można rozpuścić w wodzie),- 330g
mąki pszennej tortowej,- 30g
mąki jasnej żytniej „żurkowej” (typ 720),- 8g
soli.Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy przez kilka minut. Dalej przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce (30-35stopni), wyrabiamy 5 minut i znów stawiamy w cieple na 30 minut. Teraz jeszcze raz krótko zagniatamy, dzielimy na 2 części i z obu formujemy prostokąty, które zawijamy w
bagietki jak na zdjęciu poniżej, mocno naciągając pod spód pozostały brzeg. Dobrze naciągnięte ciasto smarujemy
oliwą i nacinamy
ostrym nożem:
Uformowane
bagietki odstawiamy na 2-4 godzin do 30-35 stopni do wyrośnięcia. Nie martwcie się, że się rozpłaszczyły – po włożeniu do pieczenia nabiorą kształtów. Wstawiamy je do nagrzanego do 240 stopni piekarnika (my
miedzy I a II poziomem od dołu) na 12 minut. Po tym czasie spryskujemy je
wodą, aby miały lśniącą i chrupiącą skórkę i wstawiamy na kolejne 2-3 minuty. Gdy przygotowujemy
bagietki z podwójnej porcji (4 sztuki) drugi okres pieczenia wydłuża się o kilka minut, ponieważ
bagietki przylegają do siebie.Gorące wyjmujemy na drewnianą kratkę – pachnące, gorące – jak tu się oprzeć pokusie, żeby nie skosztować jeszcze ciepłej?